Неприятна вест за България. Европейската комисия е върнала на поправителен представения

...
Неприятна вест за България. Европейската комисия е върнала на поправителен представения
Коментари Харесай

Сега: ЕК помля от критики и върна Националния план за възстановяване на България

Неприятна новина за България. 

Европейската комисия е върнала на " изправителен " показания от България Национален проект за възобновяване и резистентност, тъй като има прекалено много забележки - изключително в частта " Енергетика и зелен преход ".  Това излиза наяве от писмо на Генерална дирекция " Икономически и финансови въпроси " на Европейска комисия до служебния вицепремиер Атанас Пеканов, с което " Сега " разполага ". Критиките значат, че към този момент няма даже хипотетична възможност до края на тази година  страната ни да получи някакви средства за финансиране на планове по проекта.

Получена е противоположна връзка от Европейска комисия по Плана за възобновяване, която по никакъв метод не ни изненадва и не ни тормози. Това сподели вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов по време на блиц контрола в Народно събрание.

Пеканов удостовери, че са получени 43 въпроса от комисията, само че единствено два от тях са огромни - в сферата енергетика и върховенството на закона, оповестяват от Българска национална телевизия.

" В Плана за възобновяване и резистентност има 57 плана и 46 промени. Получили сме противоположна връзка, в която има два огромни въпроса и обособени механически въпроси по някои от промените. Например - по кое време ще бъде въведен този закон. Техническите въпроси ще бъдат изчистени, те не ни тормозят и не ни изненадват. Не е нещо, което не сме очаквали ", сподели той.

" Водихме сложни договаряния в последните месеци. Смятам, че сме задали нашата позиция. Абсолютно погрешно е, че има огромна рецензия в бранш енергетика. Там имаме голям напредък. Имаме наши червени линии. От Европейска комисия упорстват за още промени. Една от значимите елементи е промяна в Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може в този момент да поеме като ангажимент. Това е алена линия, по която не престават договарянията. Трябва да пазиме вярната позиция на страната.

По отношение на върховенството на закона свършихме доста добра работа. Министерство на правораздаването предложи механизъм за рецензията, която от години получаваме в годишния отчет - а точно за неналичието на отчетност от основния прокурор. Зададени са механизми по какъв начин това би трябвало да се адресира. Предстои да се почисти допълнително елементи механизмът по какъв начин да се избира това лице, което може да проверява основния прокурор ", сподели Пеканов.

Европейска комисия желае промените в по-големи елементи да се обяснят. Но това са промени, които Народно събрание ще вземе в предстоящ интервал, сподели той.

По думите на вицепремиера това, че получаваме коментар от Европейска комисия, не значи, че всеки един би трябвало да бъде признат, а би трябвало да пазиме нашата позиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР